Mar 202015
 

Memberi Kelembapan Pada Kulit

Minyak kelapa dara di percayai dapat membantu dalam memberi kelembapan kepada kulit. Bagi mereka yang mempunyai kulit kering di sarankan untuk menggunakan minyak kelapa dara untuk memberi kelembapan pada kulit mereka.

minyak-kelapa-dara

Merawat Kulit Menggelupas

Dipercayai juga minyak kelapa dara dapat membantu merawat kulit yang menggelupas. Penggunaan minyak kelapa dara secara kerap boleh membantu menegangkan kulit dan secara semulajadinya dapat melambatkan proses penuaan.

Merawat Penyakit Kulit

Mengikut kajian, minyak kelapa dara dapat membantu memberi rawatan pada masalah kulit seperti psoriasis, dermatis, eksim dan lain-lain jangkitan kuman pada kulit.

Mar 202015
 

Pengguna produk kecantikan dan kesihatan pada hari ini sudah pun mengetahui bahaya produk yang mempunyai bahan kimia. Maka tidak hairanlah pada ketika ini ramai pengguna produk kecantikan dan kesihatan memilih produk yang mengandungi bahan semula jadi seperti herba.

Tidak terlepad dalam penjagaan dan rawatan kulit juga ramai pengguna memilih produk berasaskan herba.

Mungkin anda pernah dengar dan tahu berkenaan daun mint, biasanya daun mint digunakan untuk menambah rasa mint pada makanan atau minuman,tetapi pada ketika ini ianya dapat dijadikan bahan untuk merawat dan mencantikkan kulit dan wajah.

daun-mint

 

Manfaat Daun Mint untuk Kulit

Daun Mint ternyata bermanfaat untuk merawat kulit kerena sifatnya yang anti peradangan sehingga dapat menyembuhkan iritasi pada kulit Anda.

Menghilangkan Bekas Jerawat

Jerawat yang tumbuh di muka akan meninggalkan bekas seperti kulit wajah menjadi tidak rata. Mengikut penyelidikan yang dipercayai daun mint dapat menghilangkan bekas jerawat tersebut.

Mengubati Jerawat

Menghilangkan jerawat juga salah satu fungsi dari daun mint, dengan kandungannya yang mempunyai vitamin A dimana logiknya ia membantu membatasi produksi minyak dalam kulit.

Mar 132015
 

Rasa macam tak lengkap kalau mandi tak pakai sabun. Jadi apakah manfaat sabun mandi?

Manfaat utama penggunaan sabun mandi adalah untuk melindungi kulit tubuh kita dari jangkitan kuman dan bakteria yang melekat pada kulit kita akibat dari aktiviti harian yang kita lakukan sepanjang hari.

Dengan penggunaan sabun mandi kita akan merasa lebih segar berbanding mandi tanpa menggunakan sabun. Ini kerana bahan-bahan yang terdapat dalam sabun itu boleh menjadikan bahan-bahan yang terdapat dalam sabun itu meresap kedalam kulit dan hasilnya badan kita boleh menjadi lebih segar dan wangi.

Oleh yang demikian ketika anda membeli sabun lebih elok mengenalpasti isi kandungan yang ada pada sabun tersebut. Pada ketika ini banyak sabun yang di hasilkan mengandungi bahan-bahan yang dapat membantu memenuhi keperluan anda.

Sebagai contoh sabun yang mengantungi bahan aktif seperti kunyit dapat mengecutkan penyakit kulit jerawat.

Mar 112015
 

jerawat

Masalah penyakit kulit merupakan masalah yang sangat menghantui setiap orang. Kulit merupakan anugerah Allah yang tidak ternilai. Memiliki kulit yang bersih dan cantik menjadi idaman setiap manusia terutama golongan wanita.

Tidak hairanlah ramai orang yang sangat menjaga kesitan kulit mereka.

Masalah penyakit yang biasa berlaku tidak kiralah kepada golongan remaja ataupun orang dewasa adalah masalah jerawat.

Disini saya sertakan beberapa jenis jerawat yang di hadapi oleh kebanyakkan orang.

Mar 112015
 

Rahsia Daun Gelenggang

Daun gelenggang adalah tumbuhan renek yang tumbuh meliar di kawasan lembap. Tidak ramai yang mengethui khasiat tumbuhan melata ini, maka tidak hairanlah ianya terbiar.

daun-bunga-gelenggang

Khasiat Daun Gelenggang

Antara khasiat daun gelenggang ini ianya dipercayai dapat Mengubati penyakit kulit seperti kurap dan panau. Selain itu ia juga boleh menjadi penawar kepada sengatan serangga dan penyakit kulit yang paling ditakuti iaitu eczema. Namun demikian ianya lebih sesuai untuk kegunaan luaran.

Air rebusan daun gelenggang ini dapt mngubati masalah sembelit. Air rebusan daunnya boleh dijadikan ubat cacing, penawar sawan, resdung, bengkak saluran nafas,

 

Mar 112015
 

Kunyit merupakan tumbuhan yang mudah membiak di atas tanah. Persekitaran nusantara yang lembab sepanjang tahun menjadikan tumbuhan ini mudah untuk membiak dan secara tidak langsung ianya mudah di dapati.

Namun yang demikian tidak ramai yang mahu menanamnya disebabkan ianya hanya menjadi perencah dalam masakan dan orang lebih gemar menggunakan produk siap seperti serbuk kunyit dalam masakan.

7 Khasiat Kunyit

kunyit-daun

Selain menjadi bahan pewarna asli dalam masakan, kunyit boleh diuganakan untuk mengubati penyakit. Mengikut kajian, kunyit mempunyai sejenis bahan aktif iaitu disebut sebagai Curcumin dalam bahasa saintifik.

Dari segi penjagaan kulit, kunyit dipercayai dapat membunuh bakteria yang ada pada kulit dan dapat mengecutkan jerawat yang tumbuh membiak.

Jul 292013
 

Bagi anda yang hendak memutihkan wajah memang banyak sekali caranya. Terdapat cara natural untuk memutihkan wajah dengan dengan menggunakan tips berikut :

 

Menggunakan Madu.

Madu berkhasiat untuk memutihkan kulit dan sebagai pelembab alami.

Madu memiliki sifat anti-bakteri yang bermanfaat untuk mengobati dan mencegah jerawat. Kandungan antioksidan dalam madu dapat membantu memperlambat penuaan dan menghilangkan bintik hitam di wajah.

Caranya:

Anda bisa menerapkan madu murni langsung ke wajah, biarkan selama beberapa menit dan kemudian bilas dengan air hangat.

Cara ini akan membantu menghilangkan sel-sel kulit mati, membuat kulit tampak lebih cerah dan segar.

Lakukan sekali dalam sehari.

Menggunakan Susu.

Susu adalah sumber yang kaya kalsium. Selain kalsium, susu memiliki fungsi penting dalam mengatur warna kulit kita. Susu bekerja merangsang melanosit, sel-sel kulit yang menghasilkan pigmen melanin. Mengkonsumsi susu membantu mempertahankan hilangnya kelembaban pada kulit.

Ini mencegah kulit kering yang dapat mempengaruhi warna kulit menjadi gelap. Susu juga mengandung asam laktat yang mengurangi pigmentasi kulit yang membuat kulit lebih ringan.

Caranya:

Siapkan susu sapi atau kambing (hangat, tidak perlu panas) – 1 mangkuk dan kain lap bersih. Rendam kain lap ke dalam susu. Ambil kain lap dan peras, gosokkan kain secara lembut pada kulit. Celupkan lagi dan gosok lembut, ulangi proses ini 4 – 5 kali.

Jika anda konsisten, anda akan melihat hasilnya setelah beberapa minggu.

MEMUTIHKAN WAJAH MENGGUNAKAN SABUN